Wat doen bij pesten

Wat te doen bij pestgedrag? Helaas komt het soms voor dat u op binnen de club geconfronteerd wordt met fysiek of verbaal geweld, pesten of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Pestgedrag kan zich voordoen binnen of buiten de muren van de sporthal. Het kan voorkomen tussen sporters onderling, maar ook de trainers of het bestuur van de club kunnen betrokken zijn.


Pestgedrag neemt ook steeds vaker de vorm aan van cyberpesten, waarbij jongeren gepest worden via sms, e-mail, Facebook of andere internettoepassingen.


U neemt best eerst contact op met iemand binnen de club. Dit kan een trainer zijn, of iemand van het bestuur.  Zij zullen u helpen of naar de juiste persoon doorverwijzen.


Ook is er binnen de club een vertrouwenspersoon of preventieadviseur.  


Er zijn nog enkele externe partijen waar u terecht kunt bij problemen. Zij kunnen niet tussenkomen op de school, maar bieden wel een luisterend oor en mogelijkheden om kinderen en jongeren weerbaarder te maken.


  • Bij Awel, de gratis hulplijn voor kinderen en jongeren, kunt u anoniem uw verhaal vertellen. U kunt met hen bellen, mailen of chatten.
  • Ook bij het JAC, het Jongeren AdviesCentrum, kunt u uw verhaal vertellen. Zij geven u bovendien praktische tips, advies en informatie. Daarnaast bieden sommige centra ook assertiviteitscursussen aan.


Met dank aan Erika Gentils voor de unieke foto's op deze site.

FLIK-FLAK Zaffelare dankt haar sponsors